Így tornáztasd a szemedet!

http://hetven9.hu/2015/12/szemtorna/

 

Munkánk miatt vagy csak szórakozásból hosszú órákat töltünk a monitorokat bámulva. Tudjuk, milyen káros naphosszat számítógép és okostelefon előtt ücsörögni, de talán a szemünk sínyli meg leginkább ezt az életmódot. Esélyes, hogy a legtöbben már találkoztunk is az első jelekkel: szemfáradtság, szemvörösség, szúró érzés, könnyezés vagy szárazság, fejfájás. Ezekkel a tünetekkel nem árt szemészhez fordulni, nehogy komolyabbra forduljon a dolog!

 

Elsősorban azonban a monitort használjuk helyesen! A képernyő fényerejét csak erős napfénynél növeljük. És ha már napfény, akkor a monitort érdemes az ablakkal merőlegesen elhelyezni. A képernyő látószöge lehetőleg 20 fok alatt legyen, és kerüljük a fényforrások tükröződését. Ideális esetben a képernyő 80 cm-re van a szemtől, tehát az okostelefonokra és tabletekre sem 20 centiről meredjünk rá. 

 

A helyes testtartás a szem egészsége miatt is fontos, mivel elősegíti a keringést. Emellett pedig ajánlatos külön a szemünkre is odafigyelni, hogy megelőzzük a mindennapi kellemetlen tüneteket, de a tartós károsodástól is megóvhatjuk néhány perces szemtorna szünettel.

 

Pislogás

A szem monitorra való koncentrálása elnyomja a pislogás reflexünket. Normális esetben percenként kb. 20-szor pislogunk, de monitor előtt ülve mindössze 7-szer. Emiatt feszültség jön létre a szemben és csökken a látás élessége.

 

Pislogással oszlatjuk el a könnyet a szem felszínén, és ha ez nem történik meg elégszer, akkor a nap végére száraz és szúró érzést okozhat. Ezenkívül a pislogásnak izomlazító szerepe is van, és a szem vérellátását is segíti.

 

Takarás

Fontos, hogy időnként felfrissítsd szemed egy kis sötétséggel a sok mesterséges fény után. Tegyük a tenyereinket a szemünkre úgy, hogy az orr maradjon szabadon, és ne gyakoroljunk nyomást a szemre. Ezzel lazíthatjuk legegyszerűbben látószervünket. Már 1-2 perc sötét pihenővel javíthatjuk a látásunk pillanatnyi élességét. Alkalmazzuk a gyakorlatot minden alkalommal, mikor túlterhelve érezzük a szemünket.

szem3

 

Négy irány gyakorlat

Egyenes háttal és ellazított nyakkal végezd a gyakorlatot. A fejedet ne mozdítsd el, csak a szemizmokat mozgasd meg! Kezdd a gyakorlatot le és felfelé való tekintgetéssel, ismételd meg 5-ször. Ezután végezd jobbra-balra szintén 5-ször, majd jöhetnek a felső és alsó sarkok. A feladatok közben nyugodtan pislogj! Fontos, hogy könnyedén csináld, ne erőltesd túl a szemizmokat.

 

Z, N, M

A bemelegítés után jöhetnek a kicsit nehezebb feladatok. Indulj meg a szemeddel a bal felső sarokból, és a jobb alsó sarokban fejezd be a Z betűt. Csináld meg visszafelé is, majd ismételd meg 5-ször. Ezután jöhet a Z tükörképe, az N és az M betű.

 

Fókusz

Állj olyan helyre, ahol különböző távolságra helyezkednek el veled szemben a tárgyak. Tedd a mutatóujjad az orrod elé 10 centire. Fókuszálj az ujjadra, ezután a legközelebbi tárgyra.  Így haladj a legtávolabbi pontig, és ugyanígy visszafelé is. Ismételd meg 3-szor.

  

William Horatio Bates, amerikai szemészorvos már az 1920-as években hangoztatta, hogy mennyire fontos a szem tornáztatása. Tanulmányaiban leírta, hogy akár le is tehetjük a szemüveget, ha áttérünk a rendszeres szemtornára. A kancsalság, rövid- vagy távollátás, a szemtengelyferdülés, a színtévesztés a befektetett munka arányával javítható, és teljesen ki is gyógyítható.

 

Azóta is sokan hívei a Bates-módszernek, viszont a mai szemorvoslás nem fogadja el – azonban ők is elismerik, hogy fontos a szem lazítása, felfrissítése és tornáztatása.

Címkék: Látástréning